Bieten risotto met rode wijn, hazelnoten en bietenchips

Het is lang geleden dat ik rode bieten heb gegeten en dat ik ooit zelf met bieten gekookt heb kan ik me helemaal niet herinneren! Maar ik kreeg een paar rode bieten (eigenlijk noem ik die gewoon ‘krootjes’ :)) dus ben ik ermee aan de slag gegaan. Het is deze heerlijke rode bieten risotto geworden met rode wijn, hazelnoten en crème fraîche en daaroverheen nog wat bietenchips. Klinkt misschien ingewikkeld maar is het zeker niet, en natuurlijk super lekker! 🙂

Ingrediënten (1 persoon):

 • 2 rode bieten (200-250 g)
 • 1 sjalotje
 • 1 teentje knoflook
 • 90 g risotto rijst
 • 75 ml rode wijn
 • 1 el crème fraiche
 • Klein handje hazelnoten

Bereiding:

 1. Maak de bietenchips. Schil de bieten. Schaaf nu plakjes van een halve biet met een dunschiller of kaasschaaf (als je een mandoline hebt werkt dit nog beter). Meng de plakjes met wat olijfolie en peper en zout en leg ze naast elkaar op een stukje bakpapier. Leg dit even aan de kant.
 2. Rooster de bieten. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Snij de rest (1,5 biet) van de rode bieten in partjes en leg de partjes op een ovenschaal bekleed met bakpapier en giet er een scheut olijfolie overheen. Bestrooi met peper en zout en meng alles goed totdat alle bieten bedekt zijn met olie. Zet het geheel een uur in de oven.
 3. Ui, knoflook, en hazelnoten snijden. Pel en snipper het sjalotje en de knoflook. Hak ook de hazelnoten grof.
 4. Maak de risotto. Leg de bietenchips, 20 minuten voor de bieten klaar zijn, naast de bieten partjes in de oven. Begin nu aan de risotto. Doe een scheutje olijfolie in een pan en bak hierin het sjalotje glazig. Voeg de knoflook toe en bak nog een minuutje mee. Doe nu de risottorijst erbij en bak deze tot de korrels glazig beginnen te zien. Doe nu de rode wijn erbij. Voeg vervolgens de bouillon toe in delen. Blijf ondertussen roeren in de risotto en wacht telkens tot de bouillon is opgenomen voor je een volgende scheut toevoegt. Ga door tot de bouillon op is.
 5. Maak de bietenpuree. Wanneer de bieten partjes zacht zijn doe je deze in een blender met een scheutje water en mix ze tot een gladde puree. Breng op smaak met peper en zout en meng door de risotto.
 6. Serveer de risotto. Serveer de risotto met de hazelnoten, crème fraîche en de bietenchips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *