Een tijdje terug at ik bij de lichtfabriek in Gouda en daar kreeg ik super lekkere garnalen in zoetzure saus met paksoi en saffraan rijst. Ik wilde dit graag namaken en had nog paksoi staan in mijn moestuinbak op het balkon, maar toen ik het wilde gaan maken bleek de paksoi helemaal onder de luizen te zitten! Ik had toen niet zoveel zin meer in paksoi en dus is het garnalen in zoetzure saus geworden met een oosterse groentemix en saffraanrijst! ☺️
Ingrediënten(1 persoon)
- 60 g (volkoren) basmati rijst
- Plukje saffraan*
- 250 ml bouillon (of bouillonpoeder met water en wat zout)
- 100 g rauwe gepelde garnalen (ik gebruikte diepvries)
- 200 g oosterse groentemix (of paksoi, Chinese kool, peultjes en/of tauge)
- 1/2 tl maïzena
- 1 tl sojasaus
- 1 el ketchup
- 1 el bruine basterd suiker
- 1 tl (witte wijn) azijn
Bereiding:
- Kook de rijst. Doe de saffraan in een bakje met 1 el heet water. Breng een pan met de bouillon aan de kook en voeg het saffraan water toe. Kook de rijst hierin volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Meng de ingrediënten voor de saus. Doe de maïzena in een kommetje met 1 el water en roer tot deze is opgelost. Voeg de sojasaus, ketchup, bruine basterd suiker en azijn toe aan het maïzena mengsel en roer alles goed door.
- Bak de garnalen. Verhit een scheutje olie in een koekenpan en bak de garnalen hierin tot ze roze kleuren. Dit duurt ca. 4 minuten.
- Bak de groente. Voeg dan de groente toe en bak deze mee tot ze wat geslonken zijn en bijna gaar zijn.
- Voeg de saus toe. Doe nu de saus samen met een scheutje water bij de garnalen in de pan. Roer het geheel goed door en laat het een beetje inkoken tot de saus dikker begint te worden. Giet de rijst af en serveer met de saus.
Wil je het iets pittiger? Voeg dan nog wat chilisaus toe.
*Heb je geen saffraan? Je kunt ook kurkuma gebruiken om de rijst geel te kleuren of serveer het met gewone witte rijst.