Noten ijs (zonder ijsmachine)

Wist je dat je heel makkelijk zelf ijs kunt maken zonder ijsmachine? Het enige wat je daarvoor nodig hebt is slagroom en gecondenseerde melk. Je kunt hier vanalles aan toevoegen om verschillende variaties te maken. Deze variant is gemaakt met verschillende noten en suiker waar je heerlijke praline pasta van maakt! Wil je een nog snellere variant? Maak dan deze speculoos-ijs.

Ingrediënten:

  • 397 g gecondenseerde melk
  • 500 ml koude slagroom
  • 125 g gemengde noten
  • 100 g suiker

Bereiding:

Zet een droge koekenpan op middelhoog vuur en rooster hierin de noten tot ze wat lichtbruine randjes krijgen. Schep de noten uit de pan en doe nu de suiker in de pan. Laat deze koken tot 110 graden Celsius (of tot alle suiker is opgelost en het een lichte karamel kleur heeft). Voeg dan de noten toe en meng dit goed met de karamel. Stort het geheel op een bakplaat bekleed met keukenpapier en laat helemaal afkoelen. Wanneer het afgekoeld is breek je het in stukken en doe je alles in een keukenmachine maar houd je ca. 50 g achter. Laat de keukenmachine zolang draaien tot de olie uit de noten vrijkomt en je een gladde pasta hebt. Doe dit in een schaaltje en doe nu de overige noten in de keukenmachine en hak deze tot kruimels.

Maak nu het ijs door de slagroom op te kloppen tot deze stevig wordt. Voeg de gecondenseerde melk toe en mix totdat het goed gemengd is. Roer er ca. 125 g van de noten pasta doorheen. Giet het geheel in een met bakpapier bekleede bak die in de vriezer kan (ik gebruikte een cakevorm) en strooi er de kruimels over. Zet nu afgedekt in de vriezer tot het ijs helemaal is opgesteven.

Heerlijk om affogato van te maken. Doe hiervoor 2 bolletjes ijs in een schaaltje en giet er een sterke espresso over.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *