Vegetarische Turkse pizza

Wist je dat je Turkse pizza ook heel goed zelf kunt maken? Het voordeel daarvan is dat je ook heel makkelijk de vegetarische variant kunt maken! Ik had pas een picknick waarvoor ik iets vegetarisch moest meenemen. Ik maakte kleine Turkse pizza’tjes. Ik rolde ze op met wat ijsbergsla, sambal en knoflooksaus en verpakte ze per stuk in een stuk aluminiumfolie. Super lekker!

Vind je dat deeg kneden toch teveel gedoe? Zie tip onder het recept!


Ingrediënten deeg (16 kleine pizza’s):

  • 400 g bloem
  • 4 g instant gist
  • 200 – 250 g water
  • zout

Ingrediënten topping (16 kleine pizza’s):

  • 400 g vegagehakt (ik gebruikte het kruimgehakt van de lidl)
  • 1 grote ui
  • 2 (punt) paprika’s
  • 4 tomaten (ca. 650 gram)
  • 1 rode peper
  • 1 bosje peterselie

Bereiding:

Maak eerst het deeg. Doe hiervoor de bloem gist en een snuf zout in een kom. Voeg 200 ml water toe en kneed het deeg tot een samenhangende bal. Stort het deeg nu op je werkblad en kneed met de hand 15-20 minuten tot het deeg niet meer breekt wanneer je er zacktjes aan trekt (Het deeg rekt dan uit in plaats van dat het breekt). Je kunt ook een keukenmachine gebruiken, doe dan alle ingrediënten in de kom en mix met de deeghaken. Dan duurt het ca. 10 minuten. Als het deeg te droog is voeg je nog wat extra water toe. Vet nu een kom in met wat olie en leg het deeg erin. Dek af met plastic folie en laat 10 minuten rijzen op een tochtvrije plek.

Maak ondertussen de vulling. Snijd de ui, tomaten, paprika, rode peper en peterselie grof en maal fijn in een keukenmachine. Je kunt ook een kleine foodprocessor gebruiken of een blender. Gebruik je een blender? Doe het dan in delen zodat het mengsel niet te fijn wordt. Heb je dat allemaal niet snijd alles dan zo klein mogelijk en meng goed door elkaar. Doe het mengsel vervolgens in een zeef zodat het mengsel niet te nat is. Je kunt ook een theedoek in je vergiet leggen om het daarin uit te laten lekken. Meng het vervolgens met het vegagehakt.

Kneed nu je deeg kort door en verdeel het in 16 gelijke balletjes (gebruik eventueel een weegschaal en maak bolletjes tussen de 37 en 47 gram) of verdeel in 8 bolletjes wanneer je grotere pizza’s wilt maken. Strooi nu wat bloem op je werkblad en rol de bolletjes uit met je deegroller tot dunne pizza’s. Verhit een koekenpan (zonder olie) met deksel op middelhoog vuur en leg je pizzabodem hierin. Schep nu 2-3 el van het gehaktmengsel erop en smeer uit. Doe het deksel op de pan en bak in 3-5 minuten gaar. De onderkant moet wel bruin worden maar pas op dat die niet zwart wordt, zet dan het vuur wat lager. Ga zo door tot je alle pizza’s hebt gebakken. Lekker met sla, tomaat, komkommer, knoflooksaus en sambal


Wil je een snellere variant? Gebruik dan wraps uit de supermarkt en besmeer deze met de vulling en leg deze 3-5 minuten in een oven van 200 graden Celsius.

2 Comments

Geef een reactie