Zuurdesembrood

Het recept van hoe ik mijn zuurdesembrood maak! Het kost even tijd maar het is zoveel lekkerder dan gewoon brood! Plan van tevoren even wanneer je dit brood wilt eten want in totaal duurt het 36 uur voordat je het brood kunt bakken!

Heb je geen zuurdesemstarter? Het recept staat hier. Je kunt natuurlijk ook gewoon een beetje starter vragen aan iemand die al zuurdesembrood bakt! Dan kan je gelijk beginnen!

Ingrediënten:

  • 80 gram bloem
  • 80 gram zuurdesemstarter
  • 80 gram water
  • 500 gram bloem*
  • 10 gram zout
  • 300 ml water

Komt je starter uit de koelkast? voer deze dan 12 uur voor je het voordeeg maakt nog een keer.

Maak een avond van tevoren het voordeeg. Doe hiervoor de starter, 80 gram bloem en 80 gram water in een kom. Meng goed door en laat afgedekt een nacht staan. Meng de volgende ochtend de overige bloem met het mengsel en het water goed door tot er geen klontjes meer in zitten. Laat dit 30 minuten staan. Meng vervolgens het zout erdoor en stort het deeg op een schoon werkvlak.

Pak het deeg op sla het op het werkvlak en vouw het dubbel. Draai het deeg een kwartslag en herhaal dit. Doe dit ca. 15 minuten of tot het deeg niet meer aan je handen plakt. Doe het deeg vervolgens weer terug in de kom met de gladde kant boven en laat 1 uur afgedekt rusten op kamertemperatuur.

Bestuif je werkblad met bloem en doe wat bloem op je handen. Stort nu het deeg op het het werkblad en rek uit tot een rechthoek. Vouw het nu in drieën. Draai 90 graden en rek het deeg dan nog een keer uit en vouw in drieën. Smeer je kom in met olie en leg het deeg nu weer in de kom en laat 4 uur afgedekt rijzen.

Na 4 uur stort je het deeg op een met bloem bedekt werkvlak en vouw je het deeg vanuit alle hoeken naar het midden. Leg het met de naad naar beneden en zet de kom erover en laat zo 10 minuten staan.

Nu vorm je het brood tot een bol. Leg je handen om de zijkanten van de bol en draai langzaam rond. Doe nu een schone theedoek in een rijsmand of vergiet en bestrooi helemaal met bloem.

Doe nu het deeg met de bolle kant naar beneden hierin. Laat dit 4 uur afgedekt staan op kamertemperatuur en zet dan in de koelkast.

De volgende ochtend kan je het brood afbakken. Verwarm de oven voor op 250*** graden Celsius zet in de oven een glazen ovenschaal met deksel of ovenbestendige pan met deksel**. Als deze voorverwarmd is bestrooi het deeg goed met bloem en keer je deze om in de ovenschaal. Zet voor 30 minuten in de oven. Verlaag dan de temperatuur naar 220 graden Celsius en zet het brood nog 15 minuten in de oven zonder deksel. Laat het brood afkoelen op een rooster. Nu kun je het snijden en eten!

*Wil je volkoren brood? Vervang dan het bloem voor 300 gram volkoren tarwemeel en 200 gram bloem.

**Heb je geen ovenschaal met deksel? Dek de schaal dan af met aluminiumfolie.

***Gaat je oven maar tot 230 graden Celsius? Bak het brood dan 5 minuten langer zonder deksel.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *