Babi pangang met rijst en sperziebonen

Soms heb ik echt zin in van die heerlijke zoetzure babi pangang. Ik maakte het wel eens zelf maar dat kostte best veel tijd omdat het vlees eerst gekookt moest worden en daarna nog gefrituurd. Dus heb ik geprobeerd om een recept voor babi pangang te maken die wat sneller is. Dat is gelukt! Het vlees is iets anders, maar ik vind het eigenlijk lekkerder dan het originele recept voor babi pangang! 😁

Ingrediënten vlees (4 personen):

  • 500 g schouderkarbonade
  • 1 ui
  • 2 el citroensap
  • 5 cm gember
  • 1 teentje knoflook
  • 2 el olie
  • 2 tl 5 spice poeder
  • 4 el ketjap

Ingrediënten saus (4 personen):

  • 1 tl uipoeder (of 1 gesnipperde ui)*
  • 1/2 tl knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook uitgeperst)*
  • 1 el tomatenpuree
  • 1 tl gemberpoeder
  • 3 el ketchup
  • 3 el chilisaus
  • 1,5 el (witte wijn) azijn
  • 2 el citroensap
  • 4 el (bruine) suiker
  • 1 el maïzena
  • 360 g basmati rijst
  • 800 g (diepvries) gebroken sperziebonen
  • 1 Bouillonblokje (of 2 tl bouillonpoeder)

Bereiding:

  1. Maak de marinade. Snijd het bot van het vlees en doe het vlees in een schaal. Snipper de ui. Rasp de knoflook en gember (of maal deze fijn in een hakmolen met een scheutje water). Doe nu de ui, knoflook, gember, citroensap, 5 spice poeder en ketjap bij het vlees en meng alles goed. Dek de schaal af en zet in de koelkast. Laat het geheel 30 min tot 24 uur marineren.
  2. Grill het vlees. Verwarm de ovengrill op de hoogste stand. Haal het vlees uit de marinade en dep deze droog met keukenpapier. Leg het vlees op een rooster en plaats deze boven in de oven. Zet er een ovenschaal onder om het vocht op te vangen. Grill het vlees gaar in 10-20 minuten. Keer het vlees halverwege om en hou in de gaten of het vlees niet te zwart wordt.
  3. Kook de rijst en sperziebonen. Breng een pan met water aan de kook en los hier een bouillonblokje in op. Als het water kookt voeg je de rijst en sperziebonen toe en laat je het geheel in 10 minuten gaar koken. Giet af en zet opzij.
  4. Maak de saus. Verwarm een scheutje olie in een sauspan. Bak hierin kort de knoflook, ui en gember. Voeg de tomatenpuree toe en bak nog 1 minuut. Voeg nu de ketchup, chilisaus, azijn, citroensap en suiker toe en roer goed door. Voeg 350 ml water toe en laat het geheel 10 minuten inkoken. Meng de maïzena met een lepel water en voeg deze al roerend toe aan de saus. Laat de saus rustig roerend indikken tot de gewenste dikte.
  5. Snijd het vlees. Snijd nu het vlees in reepjes en leg op een bord. Giet hier de saus overheen en serveer met de rijst en sperziebonen.

* Ik gebruik hier poeder omdat ik graag een gladde saus wil. Maar gebruik gerust verse producten! Wil je toch een gladde saus? Zeef het dan voor het opdienen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *