Champignons en wortel in rode wijn met aardappelpuree

Zin in een lekker stevig gerecht voor op een koude dag? Probeer dan eens deze champignons en wortel in rode wijn met aardappelpuree. Ik kreeg er een beetje het ‘stoofvlees-gevoel’ van maar het is toch echt een vegetarisch gerecht!

Ingrediënten (2 personen):

  • 250 g champignons
  • 1 sjalotje
  • 2 teentjes knoflook
  • 250 g wortels
  • 1 el rozemarijn (gedroogd)
  • 1 el bloem
  • 70 ml rode wijn
  • 200 ml bouillon
  • 500 g aardappels
  • 1 el roomboter
  • Scheutje melk
  • Evt. Nootmuskaat

Bereiding:

  1. Kook de aardappels. Schil de aardappels en snijd ze in gelijke stukken. Kook ze in ca. 20 minuten gaar in een pan met gezouten water.
  2. Snijd de ui, knoflook, wortel en champignon. Schil en snipper de ui en de knoflook. Schil de wortel en snijd deze in plakjes van ca. 1 cm dik. Snij de champignon in plakjes.
  3. Bak de champignon. Verhit een scheutje olie in een pan en bak de champignon hierin tot ze bruin zijn en geslonken. Haal de champignons uit de pan en zet ze even opzij.
  4. Maak de saus. Doe wat nieuwe olie in de pan en bak hierin de ui en knoflook tot ze beginnen te verkleuren. Voeg dan de wortel toe en bak deze even mee. Voeg vervolgens de bloem en rozemarijn toe en schep goed om. Bak dit ca. 1 minuut mee. Giet er dan de rode wijn bij en laat dit koken tot het grootste gedeelte van de wijn verdampt is. Voeg als laatste de bouillon toe en breng het geheel aan de kook. Draai het vuur laag en laat de wortels in 20 minuten gaar worden met een deksel op de pan (als al het water verdampt is en de wortels nog niet gaar, voeg dan nog een scheutje water toe). Roer aan het einde de champignons er weer door.
  5. Maak de puree. Giet de aardappels af en doe ze terug in de pan doe de roomboter, een scheutje melk, peper, zout en de nootmuskaat erbij en stamp het fijn met een pureestamper tot smeuïge puree. Serveer de puree met de wortels en champignons en garneer eventueel met wat rozemarijn blaadjes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *