Heel veel gerechten vragen om bouillon. Bijna iedere soep moet het wel door en door sommige sauzen ook. Nu kan je natuurlijk van die blokjes kopen maar je kan ook zelf een grote pot bouillonpoeder maken!
Ingrediënten:
- 1 wortel
- 2 stengels bleekselderij
- 1 ui
- 4 takjes tijm of rozemarijn
- Handje peterselie
- 20% zout
Doe alle groente en kruiden in een keukenmachine of blender. Wanneer je deze niet hebt snij je alles zo klein mogelijk. Weeg het geheel nu en neem 20% van het gewicht en voeg zoveel gram zout toe (Ik had 350 gram groente dus voegde ik 350 x 0,2 = 70 gram zout toe). Doe alles nu in een ruime koekenpan en kook het geheel 2 uur op laag vuur. Roer af en toe door en wacht tot al het water is verdampt. Spreid het nu uit op een met bakpapier bekleede ovenplaat. Zet dit nu ca 1,5 uur in een oven van 160 graden. Roer tussendoor af en toe door.
Hoe lang het geheel in de oven moet varieert soms. Het is klaar wanneer alles helemaal gedroogd is en je het kan breken. Doe nu de hardgeworden groente in een blender en mix tot poeder. Nu is je bouillonpoeder klaar!
In een afgesloten pot is dit maanden houdbaar. Gebruik ongeveer 1 tl voor 1 liter water.
Wat een leuk en goed recept! Nooit over nagedacht om dit zelf te maken.
Ik ga het eens uitproberen
Leuk! Ben benieuwd wat je ervan vindt! Ik gebruik zelf nooit meer bouillonblokjes! ?