Gezouten karamel notentaart

Deze gezouten karamel notentaart heb ik al zo vaak gemaakt dat het hoog tijd werd om het recept online te zetten!

Ingrediënten:

  • 200 g bloem
  • 100 g roomboter
  • 20 g suiker
  • 60 g slagroom
  • Snufje zout
  • 200 g suiker
  • 60 g slagroom
  • 50 g roomboter
  • 150 g gemengde noten
  • 1-2 tl zeezout

Bereiding:

  1. Verwarm de oven en maak het deeg. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Meng de bloem, boter, suiker en snufje zout met de hand of in een foodprocessor tot alles gemengd is. Voeg beetje bij beetje de slagroom toe tot het een samenhangend deeg is. Verpak het deeg in plastic folie en leg het 30 minuten in de koelkast.
  2. Bak de bodem. Verdeel het deeg in vieren (als je kleine vormpjes gebruikt) en rol het deeg uit. Bekleed de bakvorm met het deeg en prik gaatjes in de de bodem van het deeg. Bak de bodem voor ca. 30 minuten in de oven tot deze licht begint te verkleuren. Haal de bodems uit de oven en laat afkoelen.
  3. Rooster de noten. Verdeel de noten over een bakplaat en rooster ze in 15 minuten in de oven van 180 graden Celsius.
  4. Maak de karamel. Doe de suiker in een pan met dikke bodem en verwarm deze op middelhoog vuur tot de suiker gesmolten is en een karamelkleur gekregen heeft. Verwarm ondertussen de slagroom in de magnetron of in een pannetje, de slagroom hoeft alleen warm te zijn en niet te koken. Haal de karamel van het vuur en voeg al roerend de slagroom toe (pas op! Dit spettert). Voeg vervolgens de boter toe en blijf roeren tot alle boter opgenomen is. Voeg nu zout toe. Doe niet meer dan een halve theelepel tegelijk en proef tussendoor. Je hebt niet meer dan 2 tl nodig.
  5. Maak de taartjes. Haal de bodem uit de vormpjes en verdeel het noten karamel mengsel erover, laat het geheel afkoelen.