Lekker geroosterde spruiten met een romige saus en bacon. Smaakt heerlijk met wat gebakken aardappelen of patat.
Ingrediënten (1 persoon):
- 200 g spruiten
- 2 plakken ontbijtspek*
- 15 g roomboter
- 15 g bloem
- 125 ml melk
- Nootmuskaat
- Een paar takjes peterselie
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius.
Verwijder de uiteinden van de spruitjes en snijd ze daarna doormidden. Snijd de ontbijtspek in reepjes. Doe de spruiten met de ontbijtspek in een ovenbestendige schaal en besprenkel met olijfolie en strooi er wat peper en zout over en meng alles goed door elkaar (Wil je wat zachtere spruiten, doe ze dan eerst 2 minuten in een pan met kokend water). Zet de schaal voor 20 minuten in de oven. Maak ondertussen de bechamelsaus. Neem een kleine pan en smelt hier de boter in op middelhoog vuur. Voeg dan de bloem in een keer toe en roer goed door. Bak dit mengsel ca. 3 minuten en blijf ondertussen roeren om aanbranden te voorkomen. Voeg daarna de melk beetje bij beetje toe. Wacht iedere keer tot alle melk is opgenomen voordat je een nieuwe scheut toevoegt. Maak de saus op smaak met peper, zout, en een snufje nootmuskaat. Als de spruiten klaar zijn verdeel je de saus over de spruiten en zet het geheel nog 5 minuten in de oven (je kunt er eerst een paar stukje ontbijtspek uithalen om later mee te garneren). Snijd de peterselie fijn en strooi deze er voor het serveren overheen.
Variatietip: roer als laatste wat geraspte kaas door de saus.
*liever vegetarisch? Strooi er dan wat fijngehakte walnoot over in plaats van ontbijtspek.