Vegetarische erwtensoep

Ik was op zoek naar een lekker recept voor vegetarische erwtensoep. Na wat zoeken kwam ik erachter dat er al een heerlijk Marokkaans recept bestaat voor een vegetarische erwtensoep, namelijk bissara. Ik maakte een variant met makkelijk verkrijgbare ingrediënten en het smaakte heerlijk, hieronder het recept voor deze vegetarische erwtensoep! Lekker met bijvoorbeeld wat crackers of zelfgemaakt zuurdesembrood!

Ingrediënten (4 personen)

  • 150 g spliterwten
  • 3 tenen knoflook
  • 1 ui
  • 1 tl komijnpoeder
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1/4 tl chilipoeder
  • Chilivlokken (optioneel)

Bereiding:

  1. Snijd de groente. Snipper de ui en pers de knoflookteentjes. Spoel de spliterwten in een zeef totdat het water wat eraf komt helder is.
  2. Breng de soep aan de kook. Doe de spliterwten samen met de ui en knoflook in een pan en voeg 1,2 liter water toe. Breng dit aan de kook. Wanneer het water kookt kun je met een lepel het schuim eraf scheppen.
  3. Voeg kruiden en olie toe. Voeg nu de komijnpoeder, paprikapoeder en chilipoeder toe samen met 3 el olijfolie. Laat het geheel minimaal 1 uur koken op laag vuur. Langer mag ook.
  4. Pureer de soep en serveer. Pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Maak op smaak met peper en zout. Serveer de soep in kommen en maak af met een scheutje olijfolie en eventueel wat chilivlokken.