Wortel risotto met geroosterde wortels

Als er wortels op mijn boodschappenlijstje staan koop ik altijd gewoon zo’n zak met verse wortels bij de supermarkt. Alleen zijn deze zakken vaak vrij groot, en dan heb ik toch het idee dat ik iedere dag wortel zit te eten! Dus ik was op zoek naar een lekker wortel gerecht wat toch weer eens wat anders was dan hutspot. Dat werd deze wortel risotto met geroosterde wortels. In dit gerecht heb je eigenlijk drie verschillende bereidingen van wortel wat er toch voor zorgt dat het niet saai wordt!

Ingrediënten (1 persoon):

  • 250 g bospeen (ca. 6 stuks)
  • 1 klein sjalotje
  • 75 g risotto rijst
  • 300 ml bouillon
  • 50 ml witte wijn
  • 30 g geraspte Parmezaanse kaas

Bereiding:

  1. Rooster de helft van de wortels. Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Schil de helft van de wortels en leg deze op een met bakpapier bekleedde bakplaat. (Als de wortels erg dik zijn kun je ze ook eerst in de lengte doormidden snijden) Besprenkel de wortels met wat olie en bestrooi met peper en zout. Schud ze om zodat ze geheel bedekt zijn met olie en schuif ze voor 20 minuten in de oven.
  2. Schil en snijd het sjalotje en wortel. Schil en snipper het sjalotje. Was de overige wortels en rasp deze op een grove rasp.
  3. Maak de wortelpuree. Verwarm een pan met een scheutje olie en bak hierin het sjalotje tot die begint te verkleuren. Voeg dan de geraspte wortel toe en bak 1 minuut mee. Voeg dan een scheutje water en laat het geheel met deksel op de pan ca. 5 minuten koken op laag vuur. Schep de helft van het mengsel uit de pan en pureer dit met een scheutje water in een foodprocessor, blender of met een staafmixer.*
  4. Maak de risotto. Zet de pan met de geraspte wortel nu op hoog vuur tot al het water verdampt is. Voeg dan de risotto toe en bak dit even mee tot de korrels glazig worden. Giet dan de witte wijn erbij en laat dit koken tot alles is opgenomen. Voeg dan een flinke scheut van de bouillon toe en laat dit koken tot alle bouillon is opgenomen. Roer ondertussen de risotto af en toe. Blijf nu de bouillon in delen toevoegen tot alle bouillon op is. (Proef even of je risotto gaar is voeg anders nog wat extra water toe) Voeg de wortelpuree en het grootste gedeelte van de Parmezaanse kaas toe en roer goed door. Breng op smaak met peper en zout en serveer met de geroosterde wortels en de overige Parmezaanse kaas.

*Heb je niks om de wortels te pureren? Sla deze stap dan over.

Toch meer zin in een andere risotto dan deze wortelrisotto met geroosterde wortel? Probeer dan eens gegrilde paprika risotto of deze bietenrisotto!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *