Zuurdesembrood + planning

Ik deelde eerder al een recept om zuurdesembrood te maken. Om dit brood te maken moet je eigenlijk een hele dag thuis zijn, maar dat ben je natuurlijk niet elke dag. Daarom geef ik hieronder een recept met een tijdsplanning die je op een werkdag kan volgen!

Ingrediënten(1 brood)

  • 65 g zuurdesem starter
  • 65 g water
  • 65 g volkoren tarwemeel
  • 160 g bloem
  • 225 g volkoren tarwemeel*
  • 225 g water
  • 7 g zout

Bereiding:

Dag 1.

7:00 – Voordeeg. Meng 65 g actieve zuurdesem starter met 65 g water en 65 g volkoren meel. Dek af en laat op kamertemperatuur staan.

19:00 – Autolyse. Meng het voordeeg met de 160 g bloem en 225 g volkoren meel en 225 g water. Laat dit 30 minuten rusten.

19:30 – Kneden. Doe nu het zout bij het mengsel en kneed het deeg ca. 15 minuten. Dit doe je door het deeg op te pakken en op je werkblad te slaan en dubbel te vouwen. Draai een deeg een kwartslag en blijf dit herhalen. Het deeg is klaar wanneer het niet meer aan je handen plakt. Doe het deeg terug in de kom, dan af en laat 45 minuten staan.

20:15 Stretch and fold 1. Stort het deeg op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het deeg nu in drieën. Draai 90 graden en rek het deeg dan nog een keer uit en vouw in drieën. Smeer je kom in met olie en leg het deeg nu weer in de kom en laat 45 minuten rusten.

21:00 Stretch and fold 2. Stort het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad en herhaal de vorige stap nog eens. Laat het deeg weer afgedekt 45 minuten rusten.

21:45 Shaping. Stort het deeg weer op een met bloem bestoven werkblad. Vouw het deeg nu uit alle hoeken naar het midden en draai het om zodat je een gladde ronde bal krijgt. Leg je handen om de zijkanten van de bol en draai langzaam rond. Doe nu een stuk bakpapier in een ovenbestendige pan met deksel of ovenschaal met deksel. Leg je deeg met de bolle kant naar boven hierin en dek af. Laat dit op kamertemperatuur staan tot je naar bed gaat.

23:00 Deeg in de koelkast. Plaats het deeg nu in de koelkast.

Dag 2

18:00 – 23:00 Het brood bakken. Haal het deeg uit de koelkast en til het met het bakpapier uit de pan of schaal. Snijd met een scherp mesje een streep (of ander mooi patroontje) van ongeveer 0,5 cm diep in het midden van je deeg. Zet de pan of schaal met deksel in de oven en verwarm de oven voor op 230 graden Celsius. Wanneer de oven voorverwarmd is haal je de pan of schaal uit de oven en laat je voorzichtig het brood met het bakpapier in de schaal of pan zakken. Bak het brood 30 minuten met deksel en daarna nog 20 minuten zonder deksel in de voorverwarmde oven.

Planning

7:00 – Voordeeg

19:00 – Autolyse

19:30 – Kneden

20:15 – Stretch and fold 1

21:00 – Stretch and fold 2

21:45 – Shaping

23:00 – Deeg in de koelkast

18:00 – Brood bakken

*Liever een wit brood? Vervang de volkoren meel dan voor gewone bloem.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *