Zuurdesemstarter

Sinds ik mijn eigen zuurdesembrood bak wil ik eigenlijk niet meer anders! Maar voordat je brood kan gaan bakken heb je eerst een starter nodig. Het kost wel even tijd voor je die hebt maar eenmaal klaar hoef je die nooit meer te maken!

Ingrediënten:

  • 750 gram biologisch roggemeel
  • Water

Dag 1: Meng 25 gram meel met 25 gram water en doe in een grote glazen pot en dek losjes af met plastic folie. Laat de pot op kamertemperatuur een dag staan.

Dag 2: Voeg 25 gram meel en 25 gram water toe aan het mengsel en roer goed door. Dek weer af en laat het een dag staan. Nu zullen er wat belletjes in het mengsel ontstaan.

Dag 3: Verwijder de helft van het mengsel en voeg 25 gram meel en 25 gram water toe en meng goed door. Zet het mengsel losjes afgedekt weer weg voor een dag.

Dag 4: Verwijder de helft van het mengsel. Voeg weer 25 gram meel en 25 gram water toe, meng goed en dek weer losjes af.

Dag 5: Meng 100 gram meel en 100 gram water weer door het mengsel en laat afgedekt een dag staan. Het mengsel zal inmiddels veel grotere bubbels bevatten en ook sterk in omvang toenemen.

Dag 6: Verwijder de helft van de starter en roer 75 gram meel en 75 gram water door de starter.

Dag 7 tot 12: Verwijder iedere dag de helft van de starter en roer er 75 gram meel en 75 gram water door. Na 12 dagen is de starter klaar voor gebruik! Bewaar de starter tussen gebruik in de koelkast maar ververs minstens een keer in de twee weken wanneer je de starter niet zoveel gebruikt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *